Header II

Header ADS

Azmin elak mengapa bakal PM tiada dalam majlis tindakan ekonomi


SUBANG JAYA: Datuk Seri Azmin Ali mengelak ketika ditanya pemberita mengapa bakal perdana menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiada dalam majlis tindakan ekonomi, badan yang ditubuhkan semalam untuk selaraskan tindakan kerajaan Pakatan Harapan.

“Ini keputusan perdana menteri tapi saya yakin dalam proses mendapatkan input kita akan hubungi pemegang taruh termasuk anak muda dan komuniti peniaga,” kata menteri hal ehwal ekonomi kepada pemberita di satu majlis sambutan Tahun Baru Cina hari ini.

“Ini cuma majlis kecil untuk mengumpulkan maklumat daripada pemegang taruh jadi kita patut biarkan mereka adakan mesyuarat pertama, tetapkan parameter, dan kemudian turun temui pemegang taruh dan membincangkan lebih lanjut.”

Anwar merupakan pilihan pertama Pakatan Harapan untuk jawatan perdana menteri pada pilihan raya umum ke-14, dan difahamkan akan mengambil alih jawatan tersebut daripada Tun Dr Mahathir Mohamad selepas tempoh tertentu.

Pejabat Perdana Menteri mengumumkan 16 nama anggota Majlis Tindakan Ekonomi, yang bertujuan merancak dan merangsang pertumbuhan ekonomi, pengagihan kekayaan sama rata dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Antara anggota yang tiada jawatan politik dalam majlis itu ialah ahli ekonomi, Prof Jomo Kwame Sundaram, Pengarah Urusan Public Bank, Tan Sri Tay Ah Lek dan bekas menteri Tan Sri Rafidah Aziz.

Ditanya adakah keanggotaan majlis memadai tanpa Anwar, seorang bekas timbalan perdana menteri, bekas menteri kewangan, pertanian dan pendidikan, Azmin berkata ia sekarang ini dianggotai oleh personaliti-personaliti yang boleh dipercayai.

“Mereka mempunyai pengalaman luas di banyak bidang,” katanya.

Ditanya adakah laporan majlis itu akan dimaklumkan kepada bakal perdana menteri, Azmin berkata: “Akan beritahu seluruh rakyat Malaysia.”

Terdahulu, Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, Datuk A Kadir Jasin berkata penubuhan Majlis Tindakan Ekonomi ialah satu pengakuan bahawa jentera sedia ada, khususnya jemaah menteri, tidak memadai bagi menangani isu ekonomi, kewangan dan kebajikan rakyat, walaupun selepas 9 bulan mentadbir negara.

Kadir dalam blognya berkata tidak perlu berdolak dalik semakin ramai orang kecewa dengan prestasi Pakatan Harapan yang belum menampakkan hasil yang boleh dirasakan rakyat.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 🔥🔥💥Cara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..💥🔥🔥
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan

Imej tema oleh A330Pilot. Dikuasakan oleh Blogger.