Header II

Header ADS

Tarik Kewarganegaraan Mereka!


Salah satu syarat Perjanjian Hatyai 1989 adalah anggota Parti Komunis Malaya (PKM) mesti berikrar taat setia kepada YDPA. Taat setia di sini bermaksud semua anggota tersebut hendaklah turut sama berhenti mempromosi atau mempertahankan ideologi dan perjuangan PKM kerana antara tujuan komunis dahulu adalah bagi menggulingkan YDPA dan kerajaan baginda yang sah.

Dari perjanjian inilah, maka kerajaan akhirnya menawarkan permohonan kewarganegaraan secara one off kepada 338 bekas pengganas komunis yang dilahirkan di Malaysia.

Jadi apabila terdapat reunion di kalangan bekas anggota PKM hari ini yang antaranya bertujuan bagi membuka naratif baru sejarah bahawa perjuangan mereka adalah untuk kemerdekaan, demokrasi, keamanan dan kebebasan, maka secara automatik kesemua mereka sudah melanggar syarat perjanjian yang telah ditandatangani 30 tahun dahulu [1]

Bagaimana kita boleh mengatakan mereka setia kepada Yang DiPertuan Agong jika keparat-keparat ini masih mempertahankan perjuangan yang cuba menggulingkan baginda dahulu?

Tarik semula kewarganegaraan mereka! Penderhaka-penderhaka ini tidak layak berkongsi tanah dengan kita rakyat Malaysia

---
Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Dataran Austin, Kuala Terengganu

Rujukan:

[1] https://m.malaysiakini.com/news/501967

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

4 ulasan:

  1. Pemimpin Melayu terlalu berlembut. Kononnya diplomasi Melayu hebat!

    BalasPadam
  2. mana dia SOSMA bagai tu.? untuk ahli politik ja ka..?

    BalasPadam

Imej tema oleh A330Pilot. Dikuasakan oleh Blogger.