Header II

Header ADS

Kucing pun mempunyai perasaan seperti kita...


Setahun yang lepas..aku ade bela kucing..kucing tu aku kutip kat tepi jalan..kelaparan dia..kesian.aku bela sampai besar.sampai die beranak..

aku panggil die meow..kirenye aku jaga die macam ahli keluarga sendiri..anak2 die ade 5 ekor semuanya..aku anggap dia macam keluarga..dia rapat dengan seluruh family aku..

pada satu hari tu..ntah dari mana datangnya..adelah kucing warna hitam..kotor..kecik..berkurap..
memang aku pon geli nak jamah or pegang..and selepas seminggu..dia still ade kat luar rumah aku..dia tidur atas rumput..kadang2 berhujan..berpanas..aku pernah nampak die dibaham kucing jantan yang besar giler sampai berdarah sedangkan kucing ni..kurus dan kecik sangat..

dulu aku rasa..akulah manusia paling adil ngn binatang..memang aku mudah kesian dekat2 makhluk yg lemah2 ni..

aku pon kesian kat kucing ni..aku pon bagi makan..aku bagi mkn nasi biasa je..kadang2 sisa makanan..aku letak dlm tempurung..tapi aku tak pernah miss bagi dia makan..kiranya die tak pernah kelaparan..cuma aku geli nak pegang or main2 dengan dia..

kucing aku lak..hari2 aku main2 ngn die kat halaman rumah..anak2 die pon membesar..sihat..aku bagi makan whiskes..ikan segar..makan dalam pinggan..yelah kn..dah nama pon kucing aku..time tu aku rasa aku dah cukup baik dengan kucing hitam tu....bagi makan pon mujur kn??

then..tak sampai sebulan kehadiran kucing tu..ntah kenapa..seekor demi seekor anak2 kucing tu mati..dah 3 bulan kot umur anak kucing tu..dah gemuk, besar dan gebu..sampailah yang kelima...dia mati..aku sabar lagi..then bila last2 mak dia pon mati..aku menangis.terkesima bila bangun tido..tengok dia dah tak bernyawa...aku bela dia..sayang kat dia..aku kutip dia dari jalanan..dia pergi..dari 6 ekor semuanya..satu pon tak de yang tinggal..last2..whiskes yang banyak tu aku bagi kat kucing kurap tu setiap hari sampai habis..

seminggu lepas tu..aku mimpi..aku pakai baju yang koyak rabak..lusuh..aku kelaparan..aku menagih makanan kat rumah2 orang..semua halau aku..sampailah kat satu tempat tu..aku dipelawa masuk..dia pon ajak aku makan.dia letak makanan aku dalam pinggan yang sopek..and seekor ikan..aku makan sampai kenyang..

nun jauh kat depan..ade 3 orang anak perempuan tuan rumah yang pakai pakaian yang cantik sedang makan..kat atas meja penuh dengan makanan..

time tu..aku pandang je meja tu..air mata aku bergenang..aku cemburu..terasa hati bagai disiat2..aku sedih sangat ....tapi sebab lapar..aku makan jugak..dalam hati aku cakap..sampai hati tuan rumah..apalah sangat bagi aku makanan yang sedap2..aku pon manusia jugak..mak ayah aku dah mati..aku tak ade sapa2..tak pelah..mungkin aku ni kotor..anak2 kau bersih..nanti suatu hari..tuhan tarik balik anak2 kau..baru kau tahu macammana rasanya jadi aku..aku tak mintak dilahirkan begini..

then..aku terjaga..aku menangis..termenung panjang aku..sehari aku teringat dekat arwah kucing aku.
Ya Allah..sesal..kesal..baru aku tahu.yang hati aku belum cukup mulia..belum cukup baik..and sekejap je tuhan tarik apa yang aku sayang..

sekarang aku bela kucing baru.warna putih..cantik..

and kucing hitam tu..still ade kat luar rumah aku..tido merata..tapi aku setiap hari pesan dekat mak aku..kalau dia datang..bagi dia makan apa yang kucing aku makan..

betul lah..
kite harus letakkan diri kite kat tempat orang lain untuk merasainya apa yang die rasa..
tak de siapa mahu dilahirkan dalam serba kekurangan..samalah seperti kucing tu..dia tak minta dihadirkan kat dunia sebagai kucing kurap and jalanan..mungkin sebagai manusia..tak salah kadang2 kite memberi sedikit kepada yang memerlukan..
takut juga..

tuhan tarik rezeki kite sekelip mata je kalau kite sombong dan berkira sangat dekat dunia ni..

p/s: org cakap bela kucing ni murah rezeki dan manusia mudah jatuh sayang kat kite..kadang2..betul jugak cakap2 org tu kn??(sebab kalu kite buat baik ngn binatang..binatang akan berdoa pada Allah supaya Allah memberi kebaikan kepada kite..insyallah)
Dipetik drpd : Sayangilah aku sepenuh hatimu

^ankle cheeto^




Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>






............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan

Imej tema oleh A330Pilot. Dikuasakan oleh Blogger.