Catatan kepada pelawat:

Catatan kepada pelawat blog: Saya bina blog ini khas untuk saya sendiri bagi memudahkan saya memantau penulis-penulis di alam siber (internet) mengemas kini tulisan mereka.

Konsep : Artikel pada blog ini berfokus kepada pencetus minda rakyat.. yakni penulis ini memberikan idea untuk satu santapan minda baik pro atau mungkin kontra dengan pemikiran sejagat. Oleh itu artikel ini adalah artikel yang perlu kepada perbahasan minda.

Sabtu, 25 Disember 2010

Kita perlu gerakan politik berprinsip

Oleh Wan Saiful Wan Jan

24 DIS — Susah juga melawan keinginan untuk menulis mengenai Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) setelah penubuhannya diumumkan beberapa minggu lepas.

Pertama kali saya mendengar mengenai MCLM ialah semasa bertemu dengan Raja Petra Kamarudin dan Haris Ibrahim di kota London pada penghujung November lalu. Tetapi saya memutuskan untuk menunggu sehingga sesi meja bulat yang diadakan oleh MCLM pada 19 Disember lalu di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor sebelum mengeluarkan apa-apa komen.

Nasib baik juga saya membuat keputusan sebegitu. Kerana, tanpa mendengar sendiri penjelasan daripada MCLM terlebih dahulu, boleh dikatakan hampir semua komentar yang dibuat sebelum ini adalah berdasarkan tanggapan semata-mata.

Rabu, 22 Disember 2010

Anwar dalam kedudukan paling lemah sekarang?

Oleh Ngeow Chow Bing


PKR dan Barisan Nasinal telah mengadakan kongres/konvensyen-nya baru-baru ini. Tidak kurang juga peristiwa yang menimpa PKR kebelakangan ini. Sesungguhnya PKR boleh mempersalahkan media arus perdana kerana memperbesarkan "kekecohan" yang berlaku dalam partinya, namun pada hakikatnya, kemegahan dan semangat PKR telah luntur berbanding dua tahun yang lalu.

Secara perbandingannya, semangat BN pula dipacu dengan kemenangan dua PRK yang terdekat. Malah, BN yang kini semakin stabil dari pimpinan atasannya, sering menyindir PR dengan nada yang sinis. Seandainya PRU diadakan sekarang juga, PR tidak semestinya mengulangi kegemilangan yang dicapainya pada tahun 2008.

Rabu, 8 Disember 2010

Kesetiaan

Oleh Amin Iskandar

Pada pandangan aku, kesetiaan merupakan perkara yang terpenting di dalam sesuatu perhubungan. Kesetiaan seorang anak kepada ibubapa. Kesetiaan seorang suami kepada isteri. Kesetiaan seorang sahabat kepada sahabatnya. Kesetiaan seorang pekerja kepada majikannya.

Aku akan hilang hormat kepada mana-mana  manusia yang belot. Belot kepada ibubapa. Belot kepada isteri. Belot kepada sahabat. Belot kepada majikan. Akan tetapi, jika belot untuk kebaikkan aku masih lagi boleh pertimbangkan.

Aku telah berhadapan dengan ramai pembelot-pembelot diluar sana. Mereka membelot isteri mereka. Mereka membelot majikan mereka, mereka membelot sahabat mereka dan ada juga yang membelot keluarga mereka.

Selasa, 7 Disember 2010

Ku Li anggap Tuanku Ismail masih Sultan Kelantan sah

Oleh Syed Mu’az Syed Putra

KUALA LUMPUR, 6 Dis – Tengku Razaleigh Hamzah mendakwa Tuanku Ismail Petra masih Sultan Kelantan yang sah sambil menegaskan, pelantikan Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan September lalu bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Justeru, Tengku Razaleigh mahu Majlis Raja-raja, kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri Kelantan supaya campur tangan untuk menangani masalah tersebut.

“Saya setia kepada Sultan Ismail. Kalau ikut Perlembagaan ada tiga sebab yang boleh menyebabkan Pemangku Sultan ditabalkan jadi Sultan, yang pertama Sultan sedia ada mangkat, Sultan turun takhta dan ketiga Sultan meninggalkan negeri selama 12 bulan tanpa sebab munasabah,” kata beliau ketika sidang media di sini.

Isnin, 6 Disember 2010

Hijrah dan Polis Raja Di Malaysia

Oleh Faisal Mustaffa dan Lingswaran Singh


Hijrah Itu Pengorbanan, Hijrah Itu Perjuangan, Hijrah Itu Persaudaraan, Hijrah Membentuk Perpaduan - Al Ajiba, Lagu Tema Maal Hijrah

Petikan lirik lagu tema Maal Hijrah bukan semata-mata lirik lagu sahaja. Semangat di sebalik lirik tersebut semalam dizahirkan di hadapan Masjid Negara. 5 Disember 2010, barangkali satu lagi tarikh bersejarah yang menandakan kebangkitan semula anak muda dan rakyat jelata menuntut hak mereka. Umpama suatu kisah Maal Hijrah, suatu kisah peperangan di antara rakyat dan penguat kuasa Negara, kami menyaksikan bagaimana pihak polis yang sepatutnya menjaga keselamatan rakyat, mengancam dan menindas mereka tanpa perasaan.

Bagaikan sudah dirasuk semangat jahat, pihak polis mengejar, memukul dan mengherdik rakyat yang telah berhimpun secara aman untuk melahirkan bantahan terhadap usaha-usaha menswastakan air. Kami bagai tidak percaya melihat polis berbaris rapi di perkarangan Masjid Negara tidak berani untuk menapak di perkarangan tanah suci itu. Bagaikan robot tidak berakal mereka berbaris dan menunggu rakyat untuk menapak keluar supaya boleh dibaham dengan baton-baton FRU dan kasut-kasut polis yang berat.

Istana gaya Bali: Khir Toyo hadapi tuduhan rasuah miliki lot tanah, banglo

Oleh Boo Su-Lyn dan Melissa Chi

SHAH ALAM, 6 Dis - Bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo hari ini dituduh di Mahkamah Sesyen berhubung kesalahan membeli dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7 di sini - yang berkaitan dengan isu 'istana gaya Bali' - untuk kepentingan diri dengan menggunakan kedudukan sebagai ketua kerajaan negeri tiga tahun lalu.

Dr Khir, 45, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Azhaniz Teh Azman Teh.

Beliau merupakan pemimpin tertinggi kedua daripada kerajaan Barisan Nasional (BN) dihadapkan di mahkamah sejak Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri dan Presiden Umno.

Catatan Popular