Catatan kepada pelawat:

Catatan kepada pelawat blog: Saya bina blog ini khas untuk saya sendiri bagi memudahkan saya memantau penulis-penulis di alam siber (internet) mengemas kini tulisan mereka.

Konsep : Artikel pada blog ini berfokus kepada pencetus minda rakyat.. yakni penulis ini memberikan idea untuk satu santapan minda baik pro atau mungkin kontra dengan pemikiran sejagat. Oleh itu artikel ini adalah artikel yang perlu kepada perbahasan minda.

Jumaat, 22 Oktober 2010

Khalid: Lampu hijau rakan parti diperlukan untuk "guling" MB

Oleh Chan Wei See
Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim mendakwa dirinya tidak tahu sama ada wujudnya cubaan daripada Naib Presiden PKR, Azmin Ali untuk menggulingkan beliau, tetapi hanya meneka bahawa pengikut Azmin atau mereka yang berminat mungkin menyimpan niat ini. Bagaimanapun, Khalid mengingatkan bahawa bukan mudahnya untuk menggulingkan seseorang Menteri Besar, kerana perlu mendapat lampu hijau daripada rakan parti Pakatan Rakyat.

Demikianlah kata-kata Khalid Ibrahim yang baru menarik diri dari pertandingan jawatan Timbalan Presiden PKR pada 16 Oktober 2010. Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview di pejabat Menteri Besar pada 18 Oktober 2010, Khalid Ibrahim ditanya sama ada benar Azmin Ali (gambar kanan) cuba menggulingkannya, sebagaimana yang tergambar dalam persepsi umum.

"Dia (Azmin Ali) tak boleh senang (melakukannya). Ini bukan satu perkara yang senang boleh menggulingkan Menteri Besar. Itu sebab orang ingat satu parti Keadilan boleh menggulingkan Menteri Besar, ini tidak benar. Walaupun parti Keadilan saya mewakilinya, untuk pemilihan Menteri Besar dia perlu mendapat sokongan dan cadangan dari ketiga-tiga parti, iaitu Keadilan, PAS, dan juga DAP. Ketiga-tiga mesti bersetuju yang ini dilakukan. Kemudian mereka juga akan meminta ehsan dari Tuanku Sultan supaya perkara ini dipersetujui," katanya.

Selasa, 19 Oktober 2010

Awas! kemunculan Parti Barbarian

Oleh Mummy Rokiah

Hampir rata-rata Mesyuarat Agung Tahunan Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) berlaku kekecohan, insiden bantah-membantah, ketegangan dan keganasan sepanjang tiga minggu lalu dan berakhir semalam.

Cabang-cabang yang ganas adalah Kapar, Klang, Petaling Jaya Selatan, Kuala Langat, Pasir Gudang, Tebrau, Kota Tinggi,Saratok, Lubuk Antu, Serian, Jerai, Merbok dan Kuala Nerus. Dari Serawak sampai ke Kedah.
Rakyat tahu, insiden-insiden sebegini bukanlah perkara baru dalam PKR kerana PKR bermula dan diasaskan dari keganasan dijalanan yang dipelopori oleh Penasihat mereka Anwar Ibrahim.


Anggota-anggota mereka berdaya berucap berapi-api menaikkan semangat sehingga tercetus keganasan jalanan dengan membakar harta awam dan kenderaaan. Wajah-wajah mereka ketika itu kelihatan amat bengis dan menakutkan seperti wajah penasihat mereka AnWAR Ibrahim.

Isnin, 4 Oktober 2010

Menjelang PRU-13, Bagaimana lanskap politik kalau Anwar-Ku Li bergabung?

Oleh : Mohd Suhaimi Al-Maniri


Tidak ramai pemimpin yang berjaya memerintah selama 2 dekad mentadbir sesebuah pemerintahan kerajaan di Malaysia. Diperingkat pusat setakat ini hanya Tun Dr. Mahathir sahaja yang berjaya melakukannya dengan memerintah selama 22 tahun, satu rekod yang mungkin sukar dilakukan lagi selepas ini.

Tetapi diperingkat negeri, terdapat beberapa pemimpin kerajaan negeri yang berjaya melakukannya, iaitu Tan Sri Osman Saat (bekas Menteri Besar Johor), Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad (bekas Menteri Besar Terengganu) dan Tun Lim Chong Eu (bekas Ketua Menteri Pulau Pinang) serta Pehin Sri Taib Mahmud (Ketua Menteri Sarawak) dan Datuk Bentara Setia Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan).

Rekod semasa Menteri Besar atau Ketua Menteri paling lama berkuasa setakat ini masih dipegang oleh Pehin Sri Abdul Taib Mahmud (gambar – kanan), 74 yang juga Presiden Parti PBB, sebuah komponen BN dari Sarawak selama hampir 30 tahun yang memerintah negeri Sarawak sejak dari tahun 1981 hingga sekarang.

Sultan Johor dihina didalam ruang komen Malaysiakini

Oleh Mahaguru98


Institusi Kesultanan Melayu semakin hari semakin tidak dihormati oleh mereka yang boleh dikatakan semakin kurang ajar dan biadap terhadap Duli Duli Tuanku Sultan Sultan Melayu didalam Malaysia sekarang ini.

Cuba tuan puan klik pada screenshots yang saya sempat rakam dan paparkan disini?

Sabtu, 2 Oktober 2010

Kula letak jawatan dalam DAP Perak?

Oleh Regina Lee


Pergeseran dalam barisan kepimpinan DAP Perak telah mencetuskan khabar angin yang timbalan pengerusinya, M Kulasegaran akan meletak jawatannya di negeri itu.

Dalam Twitternya, ahli parlimen Ipoh Barat dan timbalan pengerusi DAP kebangsan itu, menegaskan bahawa beliau akan mengumumkan "apa yang kurang" dalam kepimpinan Perak hari ini.

Tulisannya dalam bahasa Inggeris itu bermaksud: "Baru saja tamat mesyuarat kepimpinan DAP di Ipoh. Hari yang sedih kerana saya akan mengumumkan "apa yang kurang" dalam kepimpinan DAP Perak kepimpinan hari ini".

Kulasegaran membayangkan kemungkinan melepaskan jawatan di peringkat negeri, tetapi menegaskan beliau masih ahli parti itu.

Jumaat, 1 Oktober 2010

Komplot jatuhkan Khalid, ahli PKR minta siasat, Azmin enggan layan…

Oleh  Helme Hanafi


Seorang ahli pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR) Khamis tampil meminta parti itu melakukan siasatan terhadap dakwaan Naib Presiden PKR Azmin Ali berkomplot mahu menjatuhkan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ng Lum Yong, meminta PKR menubuhkan satu jawatankuasa bagi menyiasat ‘pengakuan’ Ketua Reformis Malaysia, Ramlan Abu Bakar bahawa beliau diberi tugas oleh Azmin Ali untuk menjatuhkan Khalid Ibrahim.

Ng Lum Yong sebelum itu memperdengarkan rakaman perbualan tersebut kepada pihak media, yang katanya, antara Ramlan dengan seorang individu tidak dikenali, mengenai komplot tersebut.

Catatan Popular