Catatan kepada pelawat:

Catatan kepada pelawat blog: Saya bina blog ini khas untuk saya sendiri bagi memudahkan saya memantau penulis-penulis di alam siber (internet) mengemas kini tulisan mereka.

Konsep : Artikel pada blog ini berfokus kepada pencetus minda rakyat.. yakni penulis ini memberikan idea untuk satu santapan minda baik pro atau mungkin kontra dengan pemikiran sejagat. Oleh itu artikel ini adalah artikel yang perlu kepada perbahasan minda.

Isnin, 12 Julai 2010

Antara Dua Peramal, Hanya Paul Si Sotong Di Dalam Bahaya

Oleh Ahmad Zawwawi

Paul SiSotong meramalkan Sepanyol akan muncul Juara Edisi ke-19 Piala Dunia FIFA manakala Mani SiNuri pula memileh Belanda. Dalam lain-lain perkataan kedua-dua Pembuat Ramalan ini bakal berdepan dengan masaalah jika tekaan mereka meleset.

Walaupun khabarnya pihak Perdana Menteri Sepanyol bersedia memberikan perlindungan kepada Paul SiSotong terhadap keselamatannya ia tetap berisiko tinggi sekiranya Sepanyol gagal menepati ramalan tersebut. Para penyokong Sepanyol pula yang akan mengejar Paul hingga kelubang cacing.

Paul SiSotong sepatutnya sedar walaupun dia boleh meramalkan sesuatu keputusan tetapi kehidupannya sendiri seharian bergantung sepenuhnya dengan bantuan pihak-pihak lain. Umpamanya apabila dia hendak makan atau minum. Dia tidak mampu menyediakannya sendiri.
Bagi Mani SiNuri pula, ia sama sekali berlainan. Meminjam kata-kata dalam bahasa Inggeris dia sebenarnya has nothing to lose. Dia boleh segera meninggalkan Afrika Selatan sekiranya ramalannya tidak menjadi. Dia boleh terbang tanpa mengunakan MAS, Air Asia, BOAC, Japan Airline atau sebagainya. Jauh sekali memerlukan Paspot Antarabangsa.

Jadi hanya Paul SiSotong sahajalah yang akan menjadi sasaran. Jika Sepanyol menang dia akan dijadikan hidangan Makan Malam oleh kumpulan yang menyokong Belanda manakala jika Belanda pula yang menang – bersiap sedialah wahai Paul SiSotong kerana ramalan melesetnya telah memiskinkan orang.

Jika saya ditanya apakah pendapat saya tentang final itu nanti? Jawapan saya ada tiga ( 3 ). Pertama: Tonton perlawanan tersebut dengan penuh gembira. Kedua: Jangan berjudi kerananya. Ketiga: Keputusan mutlak akan ditentukan oleh seorang yang bukan Pemain didalam padang. Selebihnya adalah sejarah.

http://ahmadzawawi.wordpress.com/

Sabtu, 10 Julai 2010

Berapa gaji bulan Musa Hassan, KP Negara

Oleh Afrar Yunus

Sejak beberapa tahun yang lalu iaitu ketika pentadbiran Mahathir Mohamed lagi, sudah semacam satu trend penjawat awam yang sebulu dengan Perdana Menteri dilanjutkan perkhidmatannya secara kontrak.

Jika ditanya, saya langsung tidak bersetuju dengan amalan yang cukup bengap ini. Ianya seolah-olah menandakan bahawa kurang atau tiadanya pengganti orang nombor satu dalam kementerian atau agensi-agensi tertentu.

Jika dilihat, tidak banyak perubahan yang dapat mereka lakukan selepas tamat masa perkhidmatan sebenar. Mereka memanaskan kerusi seperti 'ayam telor'.

Ada yang mendakwa, wang rakyat dihabiskan di atas kepentingan politik untuk menjaga masa hadapan politikus tertentu terutama mereka yang berada di atas.

Setakat melanjutkan kontrak enam bulan tidak mengapa. Ini sampai empat, lima dan enam tahun.

Bukan sahaja melemahkan semangat penjawat awam yang sedang menunggu, malah membuatkan mereka 'burn-out' semata-mata kepentingan politik Perdana Menteri.

Lihat sahaja gaji bulanan Musa Hassan sebagai contohnya ;

PANGKAT: KETUA POLIS NEGARA

I. GRED GAJI SSM: VUYY3

III. TARIKH KUAT KUASA: 1.7.2007

RM13849.67

Gajinya sahaja RM13, 849.67 sebulan.

Elaun rumahnya RM2500.00

Elaun Keraian RM5100.00

Imbuhan Tetap Jawatan RM3000.00

Belum lagi elaun pemandu, elaun pembantu rumah, tukang kebun dan lain-lain elaun.

Jadi, macamana ? Berilah peluang pada yang lain !

http://alkerohi.blogspot.com/

Jumaat, 9 Julai 2010

Kenapa tidak boleh berkawan dengan RPK?

Oleh Aspan ALias

Diantara banyak-banyak isu yang menjadi polimik besar diMalaysia ialah isu berhubung dengan Raja Petra Kamaruddin (RPK) yang kini menetap diLondon. Ada pihak yang mempersoalkan bagaimana RPK boleh tinggal diLondon sedangkan beliau bukan orang kaya.

Pihak tertentu telah menuduh RPK dibiayai oleh PKR hidup diKota Raya Kosmopolitan London dan mereka meminta pihak berkuasa menyiasat apa-apa perhubungan diantara RPK dan PKR.


Pihak yang berpolitik dangkal meminta RPK dipastikan tidak mendapat pembiayaan dari PKR dan mereka menjadikan isu ini sebagai isu yang sangat besar, sedangkan banyak isu yang lain yang perlu diambil berat, bukannya isu Raja Petra.

Jika pun benar PKR membiayai perbelanjaan penghidupan RPK diLondon dan Manchester, diUnited Kindom, dimana kah letak kesalahannya dan apa pula dosa yang dilakukan oleh PKR?

Bagi saya parti PKR boleh membelanjakan dana mereka mengikut kehendak dan keperluan parti itu. Dana yang ada dalam PKR itu adalah dana mereka; kenapa pula kita yang sibuk mempersoalkan cara mereka berbelanja?

Seperti kita membelanjakan RM 78 juta untuk membiayai APCO dalam usaha menaikkan imej negara dimata dunia dan seluruh masyarakat antarabangsa phak kita tidak perlu mengambil tahu bagaimana parti itu membelanjakan sumber kewangannya dan kepada siapa parti itu membelanjakannya.

Balasubramanium pernah mengaku dan menunjukkan bukti yang beliau pernah mendapat pembiayaan hidup diluar negara denagn menunjukkan salinan document yang menunjukkan penerimaan sebanyaj RM750 ribu dari keluarga PM sendiri. Kenapa kita tidak memjadikan isu itu sebagai isu dikalangan kita?

PKR adalah sebuah parti halal dan RPK pun seorang manusia seperti kita: bezanya RPK tidak mudah terpengaruh dengan segala isu yang kita sendiri menghadapi dengan begitu parah sekali.

DAN satu lagi yang kita perlu bertanya kepada diri kita sendiri; wajarkah kita menuduh RPK adalah orang yang tidak mungkin mampu hidup diUK kerana negara itu sangat mahal kos penghidupan?

Siapa pula yang menyiasat kekuatan ekonominya dan apa yang menyebabkan pihak kita berfikir yang RPK tidak layak tinggal disana?RPK bukan hidup kesaorangan dalam dunia ini kerana RPK masih ada ahli-ahli keluarga yang besar.

Beliau bukan seorang yang melarat dan perlukan bantuan pihak lain. Tetapi seperti yang saya katakan awal tadi jika pun PKR mampu dan bersetuju untuk membiayai beliau saya sedikitpun tidak nampak kesalahannya.

Jika RPK itu memberikan sokongan kepada PKR dan rakan-rakan mereka dalam PKR itu merupakan pilihan beliau. Beliau berhak untuk menyokong sesiapa yang beliau sokong.

Saya sendiri bersahabat baik denga beliau dan jika saya ada kesempatan keLondon saya sendiri akan berusaha untuk mencari beliau untuk berjumpa bagi mendengar khabar sebagai seorang sahabat.

Saya ahli UMNO belaiau mungkin ahli kepada parti lain tetapi itu tidak sedikit pun akan menjadi isu untuk kami berpecah dan saya sememangnya menunjukkan rasa hormat saya kepada beliau. Kami sudah lama berkawan dan saya tidak buang kawan semata-mata kerana pemikiran sempit politik kita.

Jika saya berkesempatan saya ingin menemui ahli keluarga beliau terutamanya menemui Marina isteri beliau yang juga sahabat rapat kepada saya.

Jika kita berterusan utuk menjadikan isu ini berpanjangan, maka rakyat akan menganggap pemimpin kita merupakn pemimpin yang mempunayi pemikiran sempit yang hanya memikirkan isu politik semata-mata.

Hendak berkawan sesiapa pun terpaksa bertanya dahulu kepada UMNO dan pemimpin kita. Dengan orang itu boleh, dengan orang ini tak boleh.

Sekarang kita hidup dizaman dalam mana manusi sudah mampu berfikir; hanya pemikiran pemimpin kita sahaja yang tidak selari dengan pembangunan pemikiran manusia sejagat pada hari ini.

Kita masih menyimpan prasangka terhadap sesiapa yang berkawan dan berhungan dengan pihak yang kita tidak gemar.

Dengan menjadikan RPK sebagai isu dipihak kita maka secara langsung kita mengakui yang RPK mempunyai pengaruh yang mempunyai ‘consequence’ yang besar dalam arena politik tanahair kita yang memungkin kita akan jatuh tersungkur dalam PR13 nanti.

Mahu tidak mahu kita terpaksa terima hakikat itu. Saya tidak mahu terlibat untuk memanjangkan isu ini kerana ianya akan menjejaskan kredilibiliti pihak kita sendiri.

RPK berhak tinggal dimana sahaja dan sesiapa juga tidak melakukan kesalahan jika membantu beliau tinggal diLondon jika ada pihak yang jujur untuk membantu beliau dan beliau perlukan bantuan.

Tetapi saya tidak percaya yang beliau memerlukan tanggungan pihak lain untuk tinggal dimana-mana kerana beliau adalah dari keluarga yang baik, lebih baik dari ramai diantara kita disini.

http://aspanaliasnet.blogspot.com/2010/07/kenapa-tidak-boleh-berkawan-dengan-rpk.html

Rabu, 7 Julai 2010

Zul Noordin now insists he is a PAS member

By Clara Chooi
July 06, 2010

KUALA LUMPUR, July 6 — In a bizarre revelation today, independent MP Zulkifli Noordin claimed he is still a PAS member despite having been sacked from PKR earlier this year for breaking party discipline.

“I have neither left the party nor retracted my membership,” said the lawyer who stood on the PKR ticket for the Kulim-Bandar Baharu seat which he won in Election 2008.

He added that PAS should at least provide him with an official notification letter to indicate that his membership had been revoked.

“I have not received any official notification from the party either,” he told The Malaysian Insider in Parliament today.

“You cannot just remove a person as a member however. You have to give him a fair hearing. Especially based on the principles of PAS being an Islamic party,” said Zulkifli (picture), who has joined four other ex-PKR MPs in a new parliamentary grouping called Konsensus Bebas.

He laughed when asked if he ever plans to check the status of his membership with the party.

“Why should I? The onus is on them to check my status. Why should I need to? Perhaps they have revoked my membership but they never informed me and they never gave me a hearing,” he said, adding that he has been a member of PAS since 1997.

Since his sacking, PAS leaders have said that the party would not accept Zulkifli into its ranks and would respect its Pakatan Rakyat coalition partner’s decision to sack him.

Zulkifli, who was sacked in March, made the proclamation on his PAS membership when he defended the Islamist party during a press conference in Parliament today.

When commenting on PAS’s alleged involvement together with PKR in harbouring both private investigator P. Balasubramaniam and controversial blogger Raja Petra Kamarudin, Zulkifli claimed that there were a few “Anwarinas” in the Islamist party.

“I would not go to that level to speak about PAS. I am a PAS member. But it looks like PAS is not taking any action in this matter.

“There is this group of people whom we call the Anwarinas. They are Anwar’s supporters. They worship him. They play the role of destroying PAS,” he alleged.

Zulkifli said these detractors did not regard PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang as their president but revered (PKR de facto leader Datuk Seri) Anwar Ibrahim as their chief. Coincidentally, Zulkifli represented Anwar in his first sodomy trial in 1998 but left his client this year after he was sacked from PKR.

He called on the PAS leadership to take action against these “Anwarinas”.

“Return the confidence to the Muslims. PAS is a good party. They fight for Islamic principles and they have not strayed from their path,” he said.

He added that PAS had continued to remain strong but the “Anwarinas” were attempting to destroy the party.

Catatan Popular